YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Yerköy damızlık kaz üretim çiftliğinde temel atma töreni yapıldı

Yerköy damızlık kaz üretim çiftliğinde temel atma töreni yapıldı

05042017kaza
Anadolu’da kanatlı hayvan üretimini artırmak amacıyla üniversite eliyle yürütülen çalışmalar sonuç vermeye başladı, Türkiye’nin ilk kaz damızlık ıslah üretim tesisi ve kesimhanesi Yozgat’ta kurulacak. Türkiye’nin ilk kesimhanesinin hizmet edeceği Yozgat tesisleri yerli ırk kaz yetiştiriciliğinin de merkezi olacak.
Bozok Ziraat Fakültesi Tarımsal Uygumla ve Araştırma  Merkezine bağlı Yerköy Damızlık Kaz Üretim Çiftliğinde, “Damızlık Kaz Islahı Üretim Merkezi”, “Kesimhane” ve “Kuluçkahane”  binalarının temeli düzenlenen törenle atıldı. Türkiye’nin ilk kesimhanesinin hizmet edeceği Yozgat tesisleri yerli ırk kaz yetiştiriciliğinin de merkezi olacak.
Yozgat gibi Anadolu şehirlerinde kanatlı hayvan popülasyonunun artırılması için yürütülen çalışmalara bir süredir damızlık kaz üretimi çalışmaları ile katkı sağlayan Bozok Üniversitesi’ne Yerköy İlçesi’nde belediye tarafından devredilen yaklaşık 3 bin dönümlük Damızlık Kaz Üretim Çiftliği’nde yeni tesislerin temelini attı.
Törene Rektör Prof. Dr. Salih Karacabey, Yerköy Kaymakamı Nevzat Şenkök, Yerköy Belediye Başkanı Mehmet Ağaoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Şelli Aybar, Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve proje yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Boz ve üreticiler katıldı.
Yerli kaz ırkının geliştirilmesinin yanı sıra Türkiye’de kaçak kaz kesiminin de önüne geçecek olan tesislerin temel atma töreni sonrası bir açıklama yapan Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve proje yürütücüsü Mehmet Akif Boz, Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğüne bağlı Yerköy Çiftliğimizde Damızlık Kaz Islahı Üretim Merkezi Kesim Hane ve Kulukçahane temel atma törenini gerçekleştirdiklerini söyledi.
Türkiye’de kazlar için özel bir kesimhane bulunmadığına dikkat çeken Boz; “Bu yüzden kesilen kazlarımız maalesef ruhsatsız ve sağlıksız ortamlarda tüketiciye ulaşmaktadır. Bu kesimhanemizle birlikte Türkiye’de ilk defa kaz eti markete, raflara girebilecektir, bunu sağlayacağız” dedi.
Kaz kuluçkasının dünyadaki en zor kuluçkalardan olduğunu bildiren Boz, şu açıklamalarda bulundu:
“Tabi kaz kuluçkası dünyada en  zor kuluçkalardan bir tanesi. Çiftçilerimizin ve üreticilerimizin yeni müteşebbisler ortaya çıkıncaya kadar ihtiyacını karşılayacak bir kuluçkahane tesis ettik ve üreticilerimizin hizmetine sunduk.”
Boz, Türkiye’de yerli ırkların ıslahı ve yumurta veriminin artırılmasını da hedeflediklerini belirterek, bu amaçla ayrıca çiftlik içerisinde damızlık kaz ıslahı kümeslerini de inşa etmeye başladıklarını kaydetti.
Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Boz, yerli ırkların adaptasyonu noktasında  yerli şartlarda, yerli koşullarda bir ırkın bulunduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: “Fakat yumurta verimi düşük. Bu yumurta verimini artırabilmek için teknik koşullarımızı, teknik yetiştirme şartlarımızı geliştirerek ıslah metotlarımızdan faydalanarak yumurta verimi yükseltilmiş bir sürü ortaya çıkarmaya çalışacağız. Bu sayede Türkiye’ye yurt dışından kaçak diğer ırkların girişi ortadan kalkmış olacak. Yurt dışından gelen her ırk, bir hastalık veya değişik bir özellikle yurt dışından giriş yapıyor. Son üç yılda Türkiye’de kaz yetiştiriciliğinde tespit edilemeyen hastalıklar ortaya çıktı. Bu da sektörün geleceğini, sürdürülebilirliğini engelliyor. Bunun önüne geçebilmek için Türkiye adaptasyonununu sağlamış yerli kaz ırklarının geliştirilmesini amaçlıyoruz. Şuan hali hazırda 500 adet yerli kaz ile üretimimize devam ediyoruz. Fakat yeni tesislerimiz ile bin adet damızlık ıslahı kümeslerimiz olacak. Takriben yılda 3-4 bin civarında kaz elimizde bulunduracağız ve sektöre güzel kazlarımızı satmaya çalışacağız.”
Yerköy Belediye Başkanı Mehmet Ağaoğlu da Yerköy’deki eski devlet üretme çiftliklerinden 2 bin 950 dönüm araziyi Bozok Üniversitesi’ne devredek zirai üretim merkezine dönüştürmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi.
Ağaoğlu; “Bozok Üniversitesi’ne zirai üretim merkezi olarak verilmiş durumda. Sağolsunlar onlar da şuan kaz üretim merkezi olarak başlamış durumdalar. Allah hayırlı, uğurlu etsin, başarılı kılsın. İnşallah Türkiye’de ciddi bir marka haline getireceklerine inanıyorum” dedi.
Kaz üreticisi bir vatandaş  tesisin Türkiye’de ilk olmasının memnuniyet verici olduğunu belirterek; ” Türkiye’de ilk olup biz Yozgatlı üreticiler olarak ve tüm Türkiye’deki kaz üreticilerine çok güzel bir hizmet olacak, örnek olacak. Ve resmi bir kesimhane olacak. Şuan Türkiye’deki tüm kesimhaneler kaçak yolla yapıyor. Burası resmi olarak Türkiye’deki tek kesimhane olacak. Biz de dernek olarak bu kesimhaneden yararlanacağız” diye konuştu.
Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde kaz yetiştiriciliği üzerine hizmet verecek tesisin temelini attıklarını söyledi.
Tesisin, kuluçkahane ve kesimhanelerden oluşacağını ifade eden Karacabey; “Burada özellikle Türkiye’deki bütün üreticilerimize kazlarını ruhsatlı olarak piyasaya sürmeleri açısından onlara çok önemli katkıda bulunacak kesimhanenin de aynı zamanda temelini attık. Bu vesile ile burada hem kaz yetiştiriciliği hem de üreticilere önemli katkısı olacak bir kesimhanenin temelini atmış olmak bizi mutlu ediyor. Yozgat, özellikle Yerköy İlçesi kanatlı hayvan yetiştiriciliği açısından rakım olarak çok müsait bir yer. Burada Türkiye’ye hizmet verecek, Türkiye’ye cevap damızlık kaz üretimi tesisinin burada kurulması hem Bozok Üniversitesi olarak bizim hem de ülkemizin adının duyulmasında önemli bir katkı sağlayacaktır, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Yozgat’ın kaz yetiştiriciliğinin ve damızlık kaz üretiminin merkezi olacağını vurgulayan Karacabey, şunları kaydetti: “Biz Türkiye’de gerçekten  damızlık kaz üretiminde bütün üreticilerimize katkı verecek bir merkez oluşturduk. Dolayısıyla Yozgat’ın ve Yerköy’ün kanatlı hayvan yetiştiriciliğinde isminin duyuracak bir tesistir. Kesimhane olarak ilk olacak, dolayısıyla üreticilerimizin kazları doğrudan doğruya marketlere verebilmeleri için yolları açılmış olacak. Bu aynı zamanda ekonomik kayıpları da ciddi manada önleyecek. Ekonomik kayıpları da önlemesi sebebiyle devletimize de önemli bir gelir sağlamış olacak. “

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji