YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Oruçlarını hangi camiye göre açacaklarını şaşırıyorlar

Oruçlarını hangi camiye göre açacaklarını şaşırıyorlar

Coğrafi konum ve sosyal yapı itibariyle iç içe bir yaşam süren Kırşehir’in Çiçekdağı ve Yozgat’ın Yerköy ilçeleri birleşmenin yanı sıra, Ramazan ayı boyunca oruçlarını açmak için ezanın hangi ilçeden okunup okunmadığını tartışıyorlar.
06072015iftarŞehirleşme, ekonomik ve kültürel yönden birleşmiş durumda olan Çiçekdağı ve Yerköy ilçeleri, hem karşı komşunu ararken alan kodu ile çevirmesi hem de iki cami arasında kalan evlerde ise oruç açma krizine neden oluyor.
40 yıldır Çiçekdağı Fevzi Çakmak mahallesinde oturan Mehmet Doğan, Türkiye’de eşi benzeri olmayan bir durumla karşı karşıya olduklarını söyledi.
İki ilçeleri bir birinden ayıran sadece kaldırım, yolların olduğunu ifade eden Mehmet Doğan, şu açıklamalarda bulundu:
“Şuan bulunduğumuz nokta, Çiçekdağı Fevzi Çakmak Mahallesi, Çiçekdağı sınırları içerisinde tam Yerköy’le kesiştiği nokta. 40-50 yıl önce Yerköy’le Çiçekdağı birleşmesi diye bir durum yoktu. Köyden aileler göç etmeye başladıktan sonra iki mahalle bir birine iç içe kaynadı. O şekil, Çiçekdağı ile Yerköy bir birine girdi. Çiçekdağı’nda bir işimiz olduğu zaman her hangi bir yere akrabamızı arayacağımız zaman Kırşehir’in alan kodu 0386 ile çeviriyoruz, Yerköy’de bir işimiz olduğu zaman da 516’tıyla çeviriyoruz öyle bir sıkıntımız var.  8:20’de Yozgat’ın Yerköy ilçesinde ezan okunuyor, 8:21’de ise Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinde okunuyor. Oruç kısmında da bazen şaşırdığımız oluyor. Yani Yerköy’de ezan okunduğunda, Çiçekdağı’nda oturanlar ezan okundu diye oruçlarını açıyor. Bu seferde suçluluk duygusu oluşuyor vatandaşlarda. Birçok kişi ezan okunurken şaşırıyor. Biz Çiçekdağı ezanına göre oruçlarımızı açıyoruz. Yanı başımızda Yerköy’de ezan okunuyor ama Çiçekdağı sınırlarına göre orucumuzu açıyoruz.”
Çiçekdağı’nda ikamet etmekte olduğunu ifade ede Kenan Keleş ise, “Çiçekdağı ilçesinde oturuyorum, aynı zamanda da Yerköy’de de oturuyorum. Oruç nedeniyle bazen Yerköy ezan sesi ile bazen de Çiçekdağı’n ezan sesiyle beraber orucumuzu açmak zorunda kalıyoruz. Ama hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu pek bilmiyoruz ama ezan sesini duyduğumuz zaman bazen Yerköy’ün ezan sesi ile bile orucumuzu açmış bulunuyoruz. Vallaha Allah kabul etsin, yapacak hiç bir şey yok. Yani bu konuda da büyük bir kargaşa var sonuçları nasıl bilmiyorum. Tabiî ki senelerce sıkıntıyı yaşadık yaşamaya halende devam ediyoruz. İnşallah buna bir çözüm bulacaklar diyorum ama çokta umutlu değilim bu konuda İnşallah hayırlısı diyelim artık.”
Çiçekdağı ve Yerköy’de bulunan camilerle aralarının 100 ila 150 metre mesafe olduğunu söyleyen ev hanımı Dudu Kurnaz, “Kırşehir Çiçekdağı bölgesinde ikamet etmekteyim. Yerköy’le iç içe bir bölgedeyiz. Yerköy Camii hemen yanı başımızda, Yerköy bir dakika önce ezan okunuyor. Çiçekdağı’nda bir dakika sonra ezan okunuyor. Bazen şaşırdığımız oluyor, bazen de bulunduğumuz mevkie uyum sağlıyoruz. Ama ezanı erken duyuyoruz her zaman” şeklinde konuştu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji