YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Yozgat ve ilçeleri jeotermal zengini

Yozgat ve ilçeleri jeotermal zengini

Türkiye’nin Afyonkarahisar’dan sonra en fazla jeotermal kaynağın tespit edildiği Yozgat’ta valilik tarafından 2005 yılında başlatılan mevcut kaynakların iyileştirilmesi yeni kaynakların bulunması çalışmaları devam ediyor. Yozgat İl Özel İdaresi, Akdağmadeni ilçesinde belirlenen 3 bölgede sondaj çalışması başlattı.
09082014kaynakYozgat’ta yerin altındaki jeotermal kaynakların tespit edilip, mevcut kaynakların ise iyileştirilmesi amacıyla 2005 yılında imzalanan protokol kapsamında Hacettepe Üniversitesi tarafından il genelinde gerçekleştirilen araştırma ve inceleme sonucunda yeraltındaki kaynaklar tespit edildi. Yapılan incelemede tespit edilen alanlarda saniyede bin litre debide sıcak suyun bulunduğu belirlenerek, bunun yaklaşık saniyede 500 litre debideki kısmı sondajla yer üstüne çıkartıldı.
Yozgat merkez, Sorgun, Sarıkaya, Yerköy, Boğazlıyan, Akdağmadeni, Saraykent ilçelerindeki jeotermal kaynakların potansiyelini belirleyip, çıkartılan yeni kaynakların değerlendirilmesine yönelik valilik çalışmalarını sürdürürken, yeni kaynakların bulunmasına da çalışılıyor. Belirli bir döneme kadar sadece hamamlarda kullanılan Jeotermal kaynakların elektrik üretimi, ısıtma, seracılık, sağlık sektörlerinde de kullanılabileceğinin belirtilmesi sonrasında Yozgat’ta bu sektörlere yönelik yatırımlara başlanıldı. Sorgun ve Sarıkaya ilçelerinde jeotermalle ısıtılan sera tesislerinden sonra Boğazlıyan’da da yeni bir tesisin kurulmasına başlanıldı. Sorgun ilçesi konut ısıtmada olumlu sonuç aldı. Sarıkaya ve Yerköy ilçelerindeki ısıtma tesisleri verimli çalıştırılamadı. Sorgun ilçesinde termal turizm tesislerinin bir bölümü hizmete sunuldu. Boğazlıyan ilçesinde ise kurulması planlanan tesislerle ilgili çalışmalar devam ediyor.
Arayışa Devam
Yozgat’ta tespit edilen kaynaklara ilave olarak yeni kaynakların bulunmasına yönelik çalışmalar devam ediyor. Yozgat İl Özel İdaresi, Yozgat merkez, Akdağmadeni, Boğazlıyan Sarıkaya, Sorgun, Saraykent, Yenifakılı ve Yerköy ilçelerindeki mevcut kuyuların iyileştirilmesi, bu alanlarda yeni kuyuların tespiti amacıyla MTA ile danışmanlık sözleşmesi imzalandı. Bu doğrultuda, Akdağmadeni ilçesinin Karadikmen, Çalışkan, Kayakışla mevkiinde yeni kaynak araştırması yapılmasına yönelik ihale süreci tamamlanıp, sondaj çalışmalarına başlanıldı.
Kaynaklar Değerlendirilecek
Yozgat Valisi Abdülkadir Yazıcı, Yozgat’ın jeotermal kaynaklar bakımından oldukça zengin bir il olduğunu anımsatarak, bölgede bulunan jeotermal kaynakların değerlendirilerek, ekonomiye kazandırılmasını istediklerini bildirdi. Vali Yazıcı, ”Yerköy ve Sorgun ilçelerimizde bulunan kaynakların değerlendirilmesi noktasında önemli mesafeler aldık. Sarıkaya ve Saraykent ilçelerimizdeki kaynaklar tarihi kalıntılar içerisinde bulunmaktadır. Buraların da turizme yönelik olarak değerlendirilmesi konusunda çalışmalar yapılıyor” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. maalesef olan kaynaklarımızda değerlendiremiyoruz. Yaz aylarında termalden faydalanmak için Yerköylüler sorguna gidiyor. Çünkü temiz kaliteli ortam Yerköyümüzdeki kaplıcalarda yok.Belediyenin sosyal sorumluluk olarak bu konuya el atması ve kaplıca turizmini Yerköyümüzde canlandırması lazım. Birde toki ve çevresi termal su ile ısıtılacaktı oda yalan oldu sanırım.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji