YouTube

  • DOLAR
    %-0,12
  • EURO
    %-0,67
  • ALTIN
    %0,01
  • BIST
    %2,05
Necip Taşkın, “112 Acil Hizmetlerde Taşeronlaşmaya Hayır!”

Necip Taşkın, “112 Acil Hizmetlerde Taşeronlaşmaya Hayır!”

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, 22 Mayıs 2014 Tarih 29007 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Sağlık Meslek Mensupları İle Sağlık Hizmetlerinde Çalışan Diğer Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımlarına Dair Yönetmelik”in yürürlüğe girmesinin ardından Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 81 ilin Sağlık Müdürlüklerine gönderdiği “Şoför Hizmet Alımı” konulu yazıya sert tepki gösterdi. Taşkın, söz konusu yazı ile Sağlık Meslek Lisesi mezunlarını ambulans şoförü olarak işe alıp taşeron firmaların kölesi haline getirecekler, dedi.
04022015taskinKonuyla ilgili yazılı basın açıklaması yapan Necip Taşkın, şunları söyledi: “Yönetmelik ekinde yer alan Sağlık Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımları’nda Acil Tıp Teknikeri g fıkrasında; “Ambulansı teknik, tıbbi araç-gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır halde bulundurur, zorunlu hallerde ambulansta sürücülük görevi yapar.” Acil Tıp Teknisyeni ı fırkasında ise ”Ambulansı teknik, tıbbi araç-gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır halde bulundurur, gerektiğinde ambulansta sürücülük görevi yapar.” Şeklinde görev tanımlaması yapılmaktadır. Tanımlardan anlaşılacağı gibi Acil Tıp Teknisyeni ile Acil Tıp Teknikerleri’ne şoförlük yaptırılacaktır.
Ambulans Şoförlüğü Teknik Bilgi ve Tecrübe Gerektirir
Acil tıp konusunda eğitim almış sağlık personeli, ani ve beklenmedik bir hastalık veya yaralanma durumunda hastayı değerlendirmelidir. Ambulans şoförlüğü farklıdır. Ambulans şoförlüğü konusunda eğitim almış, yeterli teknik bilgiye sahip tecrübeli kişiler bu görevi yapmalıdır. Acil Tıp Teknisyeni ve Acil Tıp Teknikerlerine ve diğer sağlık mensuplarına bu işi yaptırmak akıl işi değildir. Sağlıkçı arkadaşlarımız yola çıktığında hastayla mı uğraşsın, yoksa ambulansla mı? Şoförlük dikkat ve yeterli teknik bilgiyi gerektiren bir meslektir. Nitekim Türkiye’nin kara yolu, şoförlerin eğitimsizliği ve çeşitli farklı etkenler dikkate alındığında kaza ve yaralanmaların yüksek oranda yaşandığı bir ülkeyiz. Bunlar dikkate alındığında ambulans şoförlüğünün profesyonel sürücüler tarafından yapılması zorunluluğu vardır. Kaldı ki, Sağlık Meslek Mensupları, insan sağlığı üzerine eğitim alan insanlardır. Profesyonel olmadıkları şoförlük gibi bir mesleğin icrasının zorunlu kılınması, Sağlık Meslek Mensuplarının aldıkları eğitimin önemsenmemesi anlamına gelir. Ayrıcı geçmişte yaşanan çok sayıda kaza unutulmamalıdır. Acil sağlık hizmetlerinin, Acil Tıp Teknisyeni ve Acil Tıp Teknikerleri tarafından çok iyi bilinmesi ve uygulanması gerektiği gibi, ambulans şoförlüğünün de aynı şekilde çok iyi bilinmesi gerekir.
Acil Tıp Teknisyeni ve Acil Tıp Teknikerleri Önce Kendi Alanını Tanımak Zorundadır
Teknoloji ve tıp biliminde dünyada yaşanan hızlı gelişme, ayrıca ülkemiz nüfusunun hızla artması, çarpık kentleşme sağlık hizmetlerinin önemini artırırken, sağlıkçıların görev alanını ve birimini yakından tanımayı zorunlu kılmıştır. Acil Tıp Teknisyeni ve Acil Tıp Teknikerlerinin, acil sağlık hizmetlerini kavramadan, hizmette yeterli hale gelmeden bu birimlerde çalıştırılması ve katkı sağlaması mümkün değildir. Bu nedenle Acil Tıp Teknisyeni ve Acil Tıp Teknikerleri önce kendi mesleklerini tanımalı, gerekli bilgi ve beceriyi kazanmaları, mesleği uygularken görev, yetki ve sorumluluklarını bilmeleri gerekir.
Sağlık Mesleği İle Şoförlük Mesleğini Birbirine Karıştıran Zihniyeti Anlamakta Zorlanıyoruz
81 İlin Valiliğine gönderilen yazıda “Şoför Hizmet Alımı” kapsamında teknik şartnamedeki özelliklere göre önceliğin Acil Tıp Teknisyesi (ATT), ihtiyaç duyulan sayı kadar ATT bulunmaması halinde, Paramedik, Paramedik bulunmadığı takdirde diğer Sağlık Meslek Mensuplarının tercih edilmesi isteniyor. Sağlık Meslek mensupları ambulans kazalarını önlemekte araç olarak kullanılamayacağı gibi, bunların şoförlük tecrübesi ve bilgileri buna müsait değildir. Sağlık mesleği ile şoförlük mesleğini birbirine karıştıran zihniyeti anlamakta zorlanıyoruz. Sağlık Meslek mensuplarının asli görevi şoförlük değildir.
“Özelleştirmeden Başka Bir Şey Değil”
Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda uyarıyoruz. Bundan vazgeçin. Sağlıkçılar kendi mesleklerini icra etsinler. Şoför alınacaksa alın, buna sözümüz yok. Ama Acil Tıp Teknisyeni ve Acil Tıp Teknikerlerine ve diğer sağlık mensuplarına ambulans şoförlüğü yaptırmanız yanlış. Günü kurtarma siyasetinden başka bir şey değil. Atayamadığınız Acil Tıp Teknisyenlerine, Acil Tıp Teknikerlerine, Paramediklere ve diğer sağlık memurlarına güya iş imkânı yaratıyormuş gibi göstermeye çalışıyorsunuz. Hâlbuki bu özelleştirmeden başka bir şey değildir. İşe almıyorsunuz, şoför olarak mı istihdam edeceksiniz? Sağlık hizmetlerine önemli katkı sağlayacak olan bu genç arkadaşlarımızı taşeronlara köle mi yapacaksınız? Biliyoruz ki, taşeron firmalarda çalışanlar hiçbir güvencesi olmadan, düşük ücretle, köle gibi çalışmaktadırlar. Ayrıca taşeron firmada çalıştıracağınız Acil Tıp Teknisyenleri, Acil Tıp Teknikerleri, Paramedikler ve Sağlık Memurlarının idari, mali ve hukuki sorumlulukları nerede başlayıp nerede bitecek?
Görev Tanımlamalarındaki g ve ı fıkraları iptal edilerek “Şoför Hizmet Alımı” durdurulmalıdır
Anadolu Sağlık Sen olarak, Yönetmelik ekinde yer alan Sağlık Meslek Mensuplarının İş ve Görev Tanımları’nda Acil Tıp Teknikeri g fıkrasında; “Ambulansı teknik, tıbbi araç-gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır halde bulundurur, zorunlu hallerde ambulansta sürücülük görevi yapar.” Acil Tıp Teknisyeni ı fırkasında ise ”Ambulansı teknik, tıbbi araç-gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır halde bulundurur, gerektiğinde ambulansta sürücülük görevi yapar.” Şeklinde görev tanımlamasının iptal edilmesini istiyoruz. Sağlıkçıların taşeronlara köle yapılmasını istemiyoruz. Bu alımın durdurulmasını istiyoruz.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji