Çiçekdağı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Enis Behiç Yaşlı, Sigaranın 30’a yakın hastalık için ciddi bir risk faktörü oluşturduğuna ifade etti.
Çiçekdağı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Enis Behiç Yaşlı, sigaranın içerisinde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen 4 binden fazla zararlı madde olduğunu belirterek vatandaşı sigara içilmemesi konusunda uyardı.
Yaşlı “Sigaranın dumanında gaz halinde bulunan karbon monoksit hücrelerin kandaki oksijeni kullanmasını engelleyerek, tüm organların çalışmasına zarar verir. Dişlerden başlayan zararı damar tıkanıklıklarına neden olarak ayağın kesilmesine kadar uzanır.
Başkalarının tütün dumanına sadece 30 dakika maruz kalmak uzun süreli sigara içildiğinde ortaya çıkanlarla aynı fiziksel etkileri ortaya çıkarmaktadır.
Sigara içilen yerde bulunan ve sigara içmeyenlerde kalp hastalığı riskini arttırmaktadır. Başkalarının tütün dumanını solumaktan kaynaklanan kanser ölümlerinin oranı, asbest, radyoaktif nükleid. Arsenik, benzen, vinil klorür, radyasyon, tarım ilaçları, tehlikeli atıklar, içme suyunda bulunan kimyasallar, endüstriyel kimyasallar ve madeni atıkların hepsinin toplamından kaynaklanan kanser ölümleri oranından daha fazladır. Dünyada her 10 saniyede bir kişi sigara nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgülü verileri de dünyada her yıl 4 milyon kişinin sigaraya bağlı bir hastalık yüzünden öldüğünü gösteriyor. 2030 da bu sayının yılda 10 milyona çıkması bekleniyor” dedi.
Türkiye’de de yaklaşık 20 milyon kişinin sigara içtiğine değinen Çiçekdağı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Enis Behiç Yaşlı, “Sigara trafik kazalarından 10 kat daha fazla can alıyor. Sigarayla tek başına mücadele etmeye kalkışanlar, genelde çok fazla yol alamıyor.
İstatistiklerde sigara içicilerinin yüzde 90’ının sigarayı bırakmak istemesine rağmen başarılı olamadığını gösteriyor. Oysa profesyonel yardım alanlarda bu oran yüzde 35’lere kadar çıkıyor. Sigarayı bıraktıktan sonra karşılaşabileceğiniz sorunların sizi korkutmasına izin vermeyin” dedi.