Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Din görevlilerine K.K.K.A. semineri

Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi

Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen eğitim seminerlerine bir yenisi daha eklendi. Eğitim seminerleri halkasına, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (K.K.K.A.) halkın bilinçlendirilmesini sağlamak üzere din görevlilerine eğitim semineri verildi
Yerköy Toplum Sağlığı Merkezi Halkımızı K.K.K.A. (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) konusunda dikkatli olunması ve yapılacaklar konusunda bilinçlenmesi için eğitim çalışmalarını yoğunlaştırdı.
Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, Havaların ısınması ile birlikte gündeme gelen ve ölümlere sebebiyet veren Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ile ilgili din görevlilerine eğitim semineri verdiğini ifade etti.
KKKA’nın bulaşmasında Hyalomma soyuna ait keneler daha büyük bir yere sahip olmakla birlikte, 30 kene türünün bu hastalığı bulaştırabileceğini ifade eden Uyar, “Keneler, insanların ortam yaşam alanlarında, otlaklarda, çalılıklarda ve kırsal alanlarda yaşayan küçük oval şekilli, 6-8 bacaklı, uçamayan, sıçrayamayan hayvanlardır. Hayvan ve insanların kanlarını emerek beslenirler ve bu sayede hastalıkları insanlara bulaştırabilirler.
Henüz ergin olmamış “Hyalomma” soyuna ait keneler, küçük omurgalılardan kan emerken virüsleri alır, gelişme evrelerinde muhafaza eder. Keneler, insan veya hayvanlardan kan emerken virüsleri de bulaştırırlar.
Türlere göre değişmekle beraber kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara kadar geniş bir konakçı spektrumları mevcuttur Küçük omurgalılar ve özellikle yerde beslenen kuşlar, keneleri enfekte eden en önemli konak grubunu oluşturmaktadır; keneler, biyolojik evrimlerinin değişik safhalarında bu canlılardan kan emerler.
Ülkemiz kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahiptir. Türlere göre değişmekle beraber kenelerin, küçük kemiricilerden, yaban hayvanlarından evcil memeli hayvanlara ve kuşlara kadar geniş bir konakçı spektrumları mevcuttur.”dedi.
Din görevlilerine, keneden korunma, bulaşma yolları, belirtileri ve yapmaları gerekenler konusunda bilgilendirmeler yapılarak broşürler dağıtıldı.