YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,14
  • BIST
    %2,05
Uyar’ın “1.Dünya Aşı Haftası” Mesajı

Uyar’ın “1.Dünya Aşı Haftası” Mesajı

Dünya Aşı Haftası nedeni ile Yerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, yazılı bir açıklama yaptı.
29042013drYerköy Toplum Sağlığı Başkanı Dr. Ali Alparslan Uyar, 22-27 Nisan 2013 tarihlerinde gerçekleştirilen “1.Dünya Aşı Haftası” etkinlikleri ile aşılama konusunda sağlık personelin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının artırılması, 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, erişkinlerde aşılama taleplerinin artırılması, aşı takvimine yeni giren Hepatit-A ve Suçiçeği aşılarına toplumun dikkatinin çekilmesinin amaçlandığını belirtti.
Uyar, “Aşılama her çocuk için yaşamsaldır, her çocuğun sağlıklı ve hastalıksız yaşama hakkı vardır. Dünyada, 2002 yılında aşı ile korunulabilir hastalıklar nedeniyle 5 yaş altında 1 400 000 çocuğun öldüğü tahmin edilmektedir. Bunların %38’i Kızamık, % 27’si Hemofilus influenza tip b enfeksiyonu, % 20’si Boğmaca, % 14’ü Tetanoz, % 1’i diğer hastalıklar nedeniyle gerçekleşmiştir. Oysa ki bu hastalıkların hepsi aşı ile önlenebilir hastalıklardır.
Dünya Sağlık Örgütü’nün aldığı kararla  22-27 Nisan 1. Dünya Aşı Haftası olarak ilan edilmiştir. Bu çerçevede; toplumun aşılama ve aşı ile korunulabilir hastalıklar konusundaki farkındalığını artırmak amacıyla 22–27 NİSAN 2013 tarihinde ülkemiz genelinde de Aşı Haftası olarak kutlanacaktır. Ülkemizde bu yıl ki aşı haftasının hedefi “sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının arttırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının arttırılması, aşı programına yeni eklenen Hepatit A ve Suçiçeği aşılarına toplumun dikkatinin çekilmesi, gelinen başarılı düzeyin devam ettirilmesi ve erişkinlerde aşılanma talebinin arttırılması” olarak belirlenmiştir.
Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. GBP’nin (Genişletilmiş Bağışıklama Programı) amacı aşı ile korunulabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program kapsamında, Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomyelit, Hepatit A, Suçiçeği, Hepatit-B, Hemofilus influenza tip b’ye bağlı hastalıklar ile streptokokus pnömoniya’ya bağlı invaziv pnömokokal hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir.
Aşı uygulamaları illerde Sağlık Bakanlığına bağlı Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve Aile Hekimliği birimlerinde uygulanır. Bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvimine uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Bunun dışında sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak hepatit B, tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar. Uygulanan aşılar kişilere özel olan aşı kartına kaydedilmeli, bu aşı kartı ise mutlaka saklanmalıdır. Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir.
Ancak aşı takviminde belirtilen aralıklara göre aşıları tamamlanamamış çocuklarda önceki aşı dozlarının tekrar yapılmasına gerek yoktur. Aradan uzun bir süre geçmiş olsa bile, aşılamaya bırakılan yerden devam edilir, eksik aşılı çocuk saptandığında yaşına uygun olarak aşıları tamamlanır. Daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur. Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir.”
Aşı Nedir?
İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik maddelere Aşı denir.
Aşı insanları hastalıktan ve onun bütün kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.
Aşı Nasıl Etki Eder?
Vücutta savunma mekanizmasını uyararak hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin oluşmasını sağlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur. Oluşan direnç genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.
Aşı hangi hastalıklardan korur?
DaBT (karma aşı) difteri, boğmaca ve tetenozdan polio aşısı çocuk felcinden, Hib aşısı H. İnfluenza tib b’ye bağlı menenjit, zatüre ve orta kulak iltihaplarından KPA(konjuge pnömokok aşısı) ise zatüre ve beyin iltihabından, Suçiçeği aşısı suçiçeğine bağlı hastalıklara karşı, Hep-A  aşısı hepatit a ya karşı karşı hastalıklardan, Hep-B aşısı hepatit b ye bağlı  B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, BCG aşısını veremden KKK(kızamık- kızamıkçık- kabakulak) aşısı kızamığa bağlı zatüre ortakulak iltihabı ve SSPE(subakut sklerozan panensefalit) hastalıgından doğumsal kızamıkcık sendromu ve kabakulaktan korur. Aşılar sağlık bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır.
Ülkemizde kızamık hastalığını yok etmeye yönelik bir program başlatılmıştır. Yılda 30.000 üzerinde vaka görülürken 2008-2012 yıllarında görülen az sayıdaki vakaların tamamı yurtdışı kaynaklı veya yurtdışı kaynaklı vaka ile ilişkili vakalardır.
Sonuç olarak toplumun her kesiminde aşılanmanın önemini algılamış bireyler oluşturmak ve toplumu hastalıklardan korumak, bu sayede sağlıklı nesiller oluşturmak için çalışmalarımız devam edecektir.”dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji