YouTube

  • DOLAR
    %-0,15
  • EURO
    %-0,66
  • ALTIN
    %0,11
  • BIST
    %2,05
MOBBİNG NEDİR ?

MOBBİNG NEDİR ?

SİZE MOBBİNG UYGULAYANLARIN SUÇ İŞLEDİĞİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ ?

Bulunduğumuz çağda gerek medeniyetin erekleri gerekse yasal düzenlemeler nedeniyle özellikle kamu kurum ve kuruluşlarında kaba şiddet azalmıştır. Bu aslında sevindirici bir durumdur değil mi sevgili okurlar? Evet bence de sevindirici bir durumdur; fakat atalarımızın dediği gibi kazın ayağı öyle değil. Kaba ve fiziksel şiddetin yerini psikolojik şiddet almıştır. Bunun da adı MOBBİNG’dir işte. Bulunduğu makamın ya da koltuğun gücünü, sevmediği ya da kendisi gibi düşünmediğini hissettiği kişilere karşı kullanan patron veya müdürlerin yıldırma, dışta bırakma, kurumsal bazı olanaklardan mahrum bırakma, adaletsizlik, haklardan yararlanmayı engelleme gibi psikolojik şiddetlere başvurmasıdır mobbing.
 
Mobbing, işyerinde uygulanan psikolojik baskı ve şiddet demektir. Bu kavram, hayatımıza yeni girmiş olsa da, sandığımızdan çok sayıda kişiyi etkileyen bir kavramdır. Yeni yasa değişiklikleriyle Türkiye’de de suç kapsamına alınan “MOBBİNG”, mağdur ve işveren için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Kanunlarda da bunu yapan kişi ya da kişilere yönelik cezalar verilmeye başlanmıştır artık. Fakat gel görelim ki toplumumuzda bunu bilen kaç kişi vardır burası önemli.
Genellikle işyerlerindeki nitelikli kişilere yönelik, niteliksiz üstlerin uyguladığı kötü ve istenmeyen bezdirici davranışlar olarak bilinen mobbinge, TDK’nın bulduğu karşılık BEZDİRİ sözcüğüdür.
Mobbing, hiyerarşik olarak yapılanmış kurumlarda ve genellikle kontrolün zayıf olduğu kurumlarda, gücü elinde bulunduran kişinin veya grubun, diğerlerine psikolojik yollarla, uzun süreli ve sistematik bir şeklide baskı uygulaması ile oluşur. Duygusal bir saldırı da diyebileceğimiz bu hastalık; yaş, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeden, taciz, rahatsız etme ve kötü davranışlar sergileme şekillerinde ortaya çıkar.
 
Amaç, kişinin kendi isteği ile işten ayrılmasını sağlamaktır. İşveren veya çalışanlar ima ve alayla, karşısındakinin toplumsal itibarını düşürmeye yönelik saldırgan bir ortam yaratarak kişiyi işten ayrılmaya zorlar adeta. Ancak şunu da söyleyelim ki, yasal bir kapsamı olan mobbing’in bildiğiniz türden taciz tanımına girmediğidir. Şimdi mobbingi basit bir tacizden ayıran unsurlardan bahsedelim. Her çatışma ve psikolojik taciz, mobbing değildir. Mobbing, içinde şu unsurları barındıran bir suçtur: Öncelikle ortada psikolojik taciz sonucu kişinin yıldırılması, bezdirilmesi ve istifa etmesini sağlayacak kasıtlı hareketler olmalıdır.  Kişinin istenen sonuca sürüklenmesi için taciz, planlı ve sistematik şekilde sürekli olmalıdır. Kişiler de Mobbingi iş yüküyle, ayrımcılıkla, terbiyesizlikle karıştırmamalıdır. Örneğin
 
-“Patronum – Müdürüm sürekli küfür ediyor”,
-“Her zaman fazla mesaiye kalıyorum, çok fazla iş yükü var üzerimde”,
-“Müdürüm – Patronum sabahları bana günaydın demiyor.”
-“İşyerinde dedikodumu yapıyorlar”,
-“Beni işten çıkardılar, gerekçe olarak da düşük performans dediler”,
-“Pstronum  – müdürüm herkesin içinde beni azarladı, küçük düşürdü.” vs.
Bunların herhangi birine mobbing diyebilmemiz için yukarıda da gibi bu davranış sahiplerinde kasıt, planlılık ve sistematik süreklilik arz etmesi gerekir. Umarım hiçbiriniz mobbing mağduru olmadan işinize gidip gelirsiniz. Selam ve saygı ile…Mobbing nedir

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji