YouTube

  • DOLAR
    %0,16
  • EURO
    %-0,10
  • ALTIN
    %0,09
  • BIST
    %-0,05
Durmaz, hayvancılığının sorunlarını dile getirdi

Durmaz, hayvancılığının sorunlarını dile getirdi

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz, Ülkemiz hayvancılığının sorunları ile ilgili TBMM Genel Kurulunda konuştu.
29102011meclisSon dönemde uygulanan yanlış tarım politikaları, hayvan ırklarının ıslah edilememesi ve yeterli miktarda ucuz ve kaliteli yem bitkisi tarımının yapılamaması sonucu hayvancılığımız mevcut durumunu koruyamadığı gibi, hayvan popülâsyonunda da ciddi azalmalar yaşanmış ve hayvan ithal eder duruma gelindiğimi ifade eden Durmaz, “Hâlbuki yaklaşan tehlikeye dikkat çekilmiş ve perşembenin gelişi çarşambadan belli olmuştur. “dedi
Ülkemiz hayvancılığının bitme noktasına geldiğini belirten Durmaz, konuşmasında özetle şu görüşleri dile getirdi.
AKP iktidarları döneminde özellikle koyun ve keçi türü olmak üzere hayvan varlığımız azalmış, süt ve yem fiyatları regüle edilememiş, birçok damızlık hayvan kesime sevk edilmiştir. Bakanlık Müsteşarının 2007 yılında 800 bin civarında ineğin kesildiğini söylediği hatırlanırsa bugünkü duruma üretim düşüklüğü dışında neden aramak iyice anlamsız hâle gelecektir. Kesildiği ifade edilen inek miktarı Türkiye inek varlığının yaklaşık yüzde 20’sidir. Bu kadar hızlı kesimin tek olumsuz etkisi sadece o yılın süt üretimi ve karkas fiyatlarını düşürmek olmamış, sonraki yıllarda buzağı sayısı da buna paralel olarak azalmıştır. Hâl böyle olunca ülke et üretimi de doğal olarak düşmüştür.
Kırmızı et piyasasında yaşanan sıkıntının gerçek nedeni Türkiye’nin kırmızı et üretiminin düşmesidir. Bu durumun ortaya çıkacağı, 2007 yılında önce süt, ardından da et fiyatları düştüğü hâlde hiçbir önlem alınmadığında belli olmuştur. Et fiyatlarındaki artışı spekülatörlere bağlamak işin doğrusunu kavrayamamak anlamına gelecektir. Bakanlık bürokrasisinde görev yapmış Sayın Bakan çeşitli tarihlerde yaptığı açıklamalarda “Ülkemizde yeterli besi materyali mevcuttur, ithalat çare değildir.” demek suretiyle esasında konuyu doğru tespit etmiş olmasına rağmen, Avrupa Birliği direktifi ve Sayın Başbakanın talimatıyla, Sayın Bakan “Et ithalatına izin yok.” dedikten kısa bir süre sonra ithalat kapısını sonuna kadar aralamış ve kendisiyle çelişmiştir.
Damızlık düve ve koyun ihtiyacını yurt içi kaynaklardan temini için hiçbir adım atılmamıştır. AKP hükûmetleri Türkiye’de hayvan arzını artırma seçeneğini bir kenara koyarak, kolaycı bir yaklaşımla, yandaşları zengin etmenin yeni bir yolu olarak doğrudan canlı hayvan ve karkas et ithal etmeye yönelmiştir. Bugün, her hayvancılık işletmesini bir fabrika kabul edecek olursak, birçok fabrika kapanmaktadır ve böyle devam edecek olursa kapananlara yenilerinin eklenmesi de kaçınılmaz olacaktır.
İthalata karar verenler, başarılarını, iflas eden üretici sayısı ve olumsuz etkilenen üretime aldırmayıp sadece et fiyatının düşmesiyle ölçebileceklerine de güvenmemelidirler. Bu nedenle, bir an önce et fiyatı kaç liraya düşerse kendilerini başarılı sayacaklarını ve ithalatı durduracaklarını da açıklamalıdırlar. Ayrıca, ithalata rağmen fiyatlar düşmez, hatta artarsa istifa edip etmeyeceklerini de kamuoyuna duyurmalıdırlar.
Sayın Başbakanın dediği oldu, “Hayaldi, gerçek oldu.” Hayvancılık çöktü, on beş yıldır yasak olan et ithalatına izin verildi, cumhuriyet tarihinde iki Kurban Bayramı üst üste ithal hayvanlar getirilmek durumunda kalındı.
Daha düne kadar canlı hayvan ve ürünlerini ihraç eden Türkiye, artık hayvan ihraç eden değil, ithal eden bir ülke durumuna gelmiştir. Bu yanlış politik tercihin bundan böyle ülkemizi ithal ete mahkûm edeceği açıktır. AKP iktidarları ülkemiz insanını, ülkemiz çiftçisini desteklemek yerine Avrupa Birliğinin, Uruguay’ın, Yeni Zelanda’nın, Sırbistan’ın çiftçilerini desteklemeyi tercih etmişlerdir. İthal edilen her bir parti canlı hayvan Hans’ları, Corç’ları memnun ederken bizim Hasanları mahzun etmekte ve harmandan kaldırmaktadır.
Bu tespitlerimize karşın hayvancılığa sıfır faizli kredi verdiklerini ileri sürenlerin, bu krediyi gerçek üreticiye mi, yoksa başka meslek erbaplarına mı verdiklerini de açıklamalarına ihtiyaç vardır. Köydeki Hasan Emmi’den, Dumlupınar’daki Mustafa Dayı’dan teminat olarak şehirde apartman tapusu istemek, “bu krediyi size kullandırmayacağız” demekle eş anlamlıdır. Bu ithalat kararı, Türkiye hayvancılığını dönüşü olmayan bir yola sokmuş ve hayvan varlığı bakımından sayılı ülkelerden olan ülkemizi, Avrupa’nın ve Amerika Kıtası ülkelerinin pazarı hâline dönüştürmüş, ülkemiz hayvan yetiştiricisini, besicisini bir daha belini doğrultamayacağı şekilde tasfiyeye götürecek yolu açmıştır. Bu suretle, AKP en önemli istihdam kaynağı olan sektöre ve hayvancılığın geleceğine tarihinin en büyük darbesini vurmuştur.”dedi.
Haber: Yerköy Gazetesi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Ucuz Davetiye - Davetiye Modelleri
reklam
NÖBETCİ ECZANE
Toknoloji